‘SabitFikir 2014’ün Öne Çıkan 50 Romanı’ ve ‘Galiz Kahraman’ Kitap Yorumum…


galiz kahraman


Herkese Merhaba,
İhsan Oktay Anar’ın ilk kez bir kitabını okudum; ‘Galiz Kahraman’. Kendisi ile Sabit Fikir Dergisi’nin ‘SabitFikir 2014’ün Öne Çıkan 50 Romanı’ yazısını incelerken tanıştım. Bu 50 kitabın seçilme serüveni ise şöyle;

“E-postalar, onlarca telefon konuşması ve bir süre sonra yapboza dönen tablo çalışmaları sonucunda (yorgun ve) gururluyuz. İşte 2014 yılının "öne çıkan" 50 romanı!

Söz konusu liste, bu yıl içinde basılan binlerce roman arasından hangilerinin öne çıktığını göstermek için hazırlandı. Bu yıla dair bir bellek oluşturmak niyetiyle. Edebiyat dünyasının ortak sesini sunabilmek için... Ama, mutlak anlamıyla "en iyi"leri göstermek amacıyla, hiç değil. Çünkü, edebiyatın içinde nefes alan bir ekip olarak, yazının numaralanıp sıralanamayacağını, dışarıda kalanın içeridekinden pek çok açıdan daha iyi olabileceğini; içeride olanın bile hakkaniyetle değerlendirilemeyeceğini ve hatta belki de, dışarıda kalan o bir tanecik romanın gelecek yüzyıllara kalacak yegane yapıt olma olasılığını barındırdığının farkındayız elbette.

Yerli romanların ağırlığı

Yılın öne çıkan romanlarını belirlemede dördüncü yılımız. Geriye dönüp baktığımızda, ilk iki yılın listesinde telif romanlar ile çeviri romanların neredeyse eşit sayıda yer aldıklarını görmüştük. 2013 yılında ise, özellikle listenin ilk sıralarında yerli romanların bir ağırlığı vardı; benzer bir durum 2014 listesi için de geçerli. Listenin genelinde yerli-yabancı dengesi fark edilirken, listenin ilk sıralarında yine yerli romanların ağırlığı hissediliyor.

Türkçede ilk kez

Bu yıl, örneğin Norman Mailer’ın Amerikan Rüyası, Kazuo Ishiguro’nun Öksüzlüğümüz gibi romanlar da bu listeye katkıda bulunan kimi isimlerin aklına gelen romanlardan bazılarıydı; ama bu kitapları listemizde göremeyeceksiniz. Çünkü biz sadece Türkçede ilk kez basılan kitapları listeye dahil etmeyi tercih ettik. 

Son bir not: Kasım 2013 ile Kasım 2014 tarihleri arasında yayımlanmış 50 romanı, 60 isim belirledi. Herkes kendi 10 kitabını önerdi ve ortaklıklar üzerinden, ortaya bu liste çıktı. Yani seçicilerin her biri, tüm listeden sorumlu değil. Hatta, belki de, bir seçicinin hiç mi hiç beğenmediği bir kitap bu listeye en tepeden girmiş olabilir. Ne ki, bu bizim gözümüzde, kaçınılması gereken bir durum değil.

Kimler seçti?

A. Ömer Türkeş,  Abidin Parıltı, Ahmet Ergenç, Ali Bulunmaz, Altay Öktem, Arzu Erol, Asuman Kafaoğlu-Büke, Aykut Ertuğrul, Aysu Önen, Bâki Asiltürk, Bedia Ceylan Güzelce, Behlül Dündar, Burcu Arman, Burcu Bayer, Bülent Usta, Cemil Kavukçu, Ceyhan Usanmaz, Cihan Akkartal, Elif Bereketli, Elif Tanrıyar, Eray Ak, Ersan Üldes, Faruk Duman, Ferhat Uludere, Fisun Yalçınkaya, Gökçe Gündüç, Gülenay Börekçi, Halil Türkden, Handan İnci, Hande Gürses, Hande Öğüt, Hasan Cömert, Hayati Roman, Haydar Ergülen, Hikmet Hükümenoğlu, Hilmi Tezgör, İpek Şoran, Kaya Genç, Kıvanç Koçak, küçük İskender, Lal Laleş, Levent Cantek, Mert Tanaydın, Müge Gürsoy Sökmen, Müge Karahan, Nazan Maksudyan, Nilay Kaya, Onat Bahadır, Oylum Yılmaz, Sabri Gürses, Selçuk Uygur, Semih Gümüş, Sevin Okyay, Sibel Oral, Süha Oğuzertem, Süreyyya Evren, Tanıl Bora, Yankı Enki, Yekta Kopan, Yenal Bilgici.

Buraya tıklayarak bu yazının tamamına ve 50 kitabın tam listesine ulaşabilirsiniz.

Ben bu seneki okuma listemi ve aldığım kitapları derlerken bu listeden birçok kitap ekledim kendi 2015 okuma serüvenime. Sebebi de bu listeyi oluştururken danışılan sevdiğim birbirinden değerli edebiyat adamlarının seçimlerine olan güvenim ve okuma alışkanlığımda biraz farklılık arayışım oldu.
Galiz Kahraman’a dönecek olursak; Bu kitabı nasıl anlatsam bilemiyorum açıkçası. Neden derseniz beğenip beğenmediğime de karar verememiş olmam. Öncelikle kitabın yazım dili değişikti. Kitapta satır aralarına gizlenmiş günümüze ya da dönemimize ait göndermeler güzeldi. Ama işte kitap pek bana hitap etmedi diyelim. Bitirdim ama sonlarına doğru çok sıkıldım açıkçası.

İhsan Oktay Anar’ın mutlaka başka kitaplarını da alıp okuyacağım ileriki zamanlarda.
Sizler bu kitabı okudunuz mu ve düşünceleriniz nelerdir merak ediyorum.


Sevgi ve sağlıcakla kalın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...