Kitap Yorumu – Sineklerin Tanrısı, William Golding

William Golding


Herkese Merhaba,

Sineklerin Tanrısı ortaokulda Mercan Adasını okuduğumu gören Türkçe öğretmeninin tavsiye ettiği ve benimde hemen alıp başladığım ama sıkıldığım için bitirmekte zorlandığım bir kitaptı.

Aradan bu kadar zaman geçmişken, artık felsefe kitaplarını bile sıkılmadan okuyabiliyorken, geçenlerde kitapçıda görüp tekrar anlayarak okumaya karar verdim ve aldım.

Ocak ayında okuduğum 6. Kitaptı ve bu sefer gerçekten çok beğendiğimi ve kısa sürede bitirdiğimi itiraf edeceğim. Sebebi de Mercan Adası ne kadar o yaşlardaki çocuklar için yazılmışsa, bu kitabın ise bir o kadar büyükler için yazılmış olması ve derin anlamlar içermesidir.

Kitapta; bir savaş sırasında uçakla güvenli bir yere uzaklaştırılmaya çalışılan bir grup çocuğun, uçağın bir adaya düşmesi ve sadece 6-12 yaş aralığında bir grup çocuğun kurtulması ile başlar. İlk başta çocuklar birlik olurlar ve görev dağılımı yaparak adanın her yerini araştırıp yiyecek bulmaya, ateş yakmaya, barınak yapmaya çalışmaktadırlar. Ancak mutlaka kurtulacaklarının ve yakında birinin onları bulacağının umudu ile güzel gitmektedir her şey. Yavaş yavaş zaman geçtikçe ve umutları tükenmeye başladığında ise çocukların korkuları, kendi aralarında gruplaşmaları ve doğuştan gelen kötülük tohumları çevrelerini sarar…

Kitapta William Golding, yaradılıştan gelen rekabet, hayatta kalma, üstünlük kurma, gerekirse yaşamak için öldürme, boyun eğdirme gibi özelliklerin bazı çocuklarda nasıl da o yaşlarda bile ortaya çıkıp ne kadar da acımasız olabileceklerini çok güzel anlatmıştır.

Ayrıca bu kitabın yazarı William Golding’in ödüllü bir yazar olması ve kitap çevirisini de Mina Urgan’ın yapmış olması da kitabı değerli ve okunulası yapan diğer özelliklerden.

Kesinlikle okunması ve iyi anlaşılması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Kitabın 1990 yılında yapılmış birde filmi var. Önce kitabı -  sonra filmi kuralımı bozmayarak, kitap biter bitmez filmini seyrettim. Ve gerçekten çok güzel uyarlanmış bir film olduğunu düşünüyorum. Kitabı okuyan arkadaşlarında hemen ardından mutlaka filmini de seyretmelerini şiddetle tavsiye ediyorum.

Filmin internette yer alan fragmanı aşağıda;


Baharın içinizi ısıttığı sımsıcak güzel günler diliyorum...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...